UV-licht

Verlicht je winterdepressie

Door afname van het aantal zonuren en de hoeveelheid zonlicht in de winter reageert ons lichaam met de aanmaak van het hormoon melatonine. Dit heeft invloed op je biologische klok, op je slaap en soms ook op je stemming. Niet voor niets spreken we van een winterdip. Lichttherapie kan deze winterdepressie verzachten.

 

Mensen die last hebben van een winterdepressie merken dat ze somberder worden als de dagen korter worden. Als je last hebt van een langdurige winterdip lijkt het alsof je lichaam zich minder goed kan aanpassen aan de afnemende dosis licht. Dit kan je dag- en nachtritme verstoren, je slaap verslechteren en je stemming negatief beïnvloeden.
Het goede nieuws is dat met het lengen van de dagen de klachten afnemen. Het mindere fijne nieuws is dat bij veel mensen die last hebben van een depressie in de winter deze elk jaar erger wordt. Het is dus raadzaam om deze klachten serieus te nemen.

 

Redenen voor winterdepressie

Het is niet helemaal duidelijk waardoor winterdepressie veroorzaakt wordt. Op de website van de Thuisarts lezen we dat het waarschijnlijk een combinatie is van:

  • Onvoldoende vitamine D aanmaak door te weinig daglicht
  • Slaaptekort door verstoorde biologische klok
  • Teveel aanmaak van slaaphormoon melatonine
  • Verminderde aanmaak van serotonine, een stofje in je hersenen dat effect heeft op je humeur

Behandelen met licht

Je kunt een winterdepressie behandelen met licht. Voor deze behandeling is (nog) niet heel veel bewijs, maar veel gebruikers van Sunshower® laten weten dat ze baat hebben bij extra licht in de winter. Vooral het gebruik van de UV-functie kan bijdragen aan meer energie en een vitaler gevoel. UV-licht, en dan vooral UVB-licht, speelt een grote rol bij de aanmaak van vitamine D in de huid. De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van vitamine D op het immuunsysteem. De reden van al die onderzoeken is dat influenza nagenoeg niet voorkomt in de zomer; de periode waarin we vaker buiten zijn en onze huid meer vitamine D kan aanmaken. Deze vitamine speelt een centrale rol bij het reguleren van het  immuunsysteem en zou wellicht ook de winterdepressie kunnen verlichten of voorkomen.

Lees meer over het immuunsysteem.

 

Robin gebruikt Sunshower® 's winters om zijn klachten te behandelen:
“De ergste dip is ervan af en ik ben een stuk energieker.”

 

Klanten beoordelen ons met een 8,8 gebaseerd op 654 beoordelingen op klantenvertellen.nl

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van anonieme cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. U kunt deze cookies niet uitschakelen. Bij het tonen en afspelen van YouTube-video's worden cookies van derde partijen gebruikt. U kunt deze cookies van derden uitschakelen. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Wijzigen" voor meer informatie en om te bepalen welke cookies door deze website worden geplaatst.

Deze website maakt gebruik van anonieme cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. U kunt deze cookies niet uitschakelen. Bij het tonen en afspelen van YouTube-video's worden cookies van derde partijen gebruikt. U kunt deze cookies van derden uitschakelen. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Wijzigen" voor meer informatie en om te bepalen welke cookies door deze website worden geplaatst.