Gezondheid

UVB-licht als natuurlijke zonnebrand

De lente is begonnen, het licht buiten is weer aan. Eindelijk. Zeker na een lange winter, kunnen we wel wat zonne-energie en UVB-licht gebruiken. Maar voordat we ons massaal blootstellen aan die zon, is het raadzaam onze huid voor te bereiden. En nee, daarvoor hoef je niet naar de tropen of onder de zonnebank. Michael Tulp, algemeen directeur van Sunshower, legt uit wat de waarde is van UVB-licht.

 

‘Mensen kennen en erkennen de positieve werking van zonlicht’, vertelt Tulp. ‘Natuurlijk, iedereen weet dat in één keer te veel zon op de lange termijn schadelijk is. Maar we weten inmiddels ook dat UVB-licht onmisbaar is voor de aanmaak van vitamine D én dat UVB-licht niet alleen belangrijk is voor onze botten en tanden, maar ook voor onze weerstand. Door het vitamine D niveau op peil te houden, versterken we het immuunsysteem. Het wapent ons tegen luchtweginfecties, griep en verkoudheid. Wie heeft daar nou geen oren naar?’

 

Wat is UV-licht?

Bijkomend voordeel is dat we, door onze huid op een veilige manier geleidelijk bloot te stellen aan UVB-licht, beter voorbereid zijn op de zomerzon. Maar wat is UV-licht nu eigenlijk? Michael Tulp legt uit: ‘UV-licht bestaat uit UVA- en UVB-licht. De golven van UVA hebben een langere golflengte (315-400nm) dan UVB-licht (280-315 nm). Hoe korter, hoe meer energie de golf bevat en hoe dieper deze de huid doordringt. ‘De kortere golven van UVB-licht worden vrij direct door macromoleculen in de opperhuid geabsorbeerd. De UVA-stralen dringen door tot de lederhuid.’

Een andere vraag die Michael vaak gesteld wordt is: is UV-licht schadelijk? ‘Omdat veiligheid voorop staat, werkt Sunshower samen met dermatologen van het medisch zusterbedrijf Dermasun. Dankzij hun kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar UV-stralen, kunnen wij garanderen dat onze apparaten veilig zijn.’

 

Parasol tegen UVA en UVB-licht

Tulp geeft een klein college over hoe je je huid kunt beschermen tegen de krachtige (zomer)zon: ‘Het is belangrijk om gestructureerd een lage dosis zonlicht te krijgen. De huid reageert dan met drie verschillende reacties. De eerste is dat door zonlicht de huid dode huidcellen aanmaakt. Deze werken als een soort spiegel en reflecteren zo UVA en UVB-licht. Komt er toch nog UVA en UVB-licht doorheen dan worden deze stralen opgenomen door de huidcellen melanocyten. De reactie van deze huidcellen is: pigment aanmaken. Je krijgt daardoor een gezonde teint. De derde reactie is dat het pigment (melanine) als het ware verpakt is in melanosomen en deze vouwen zich in de oppervlaktehuid óver celkernen heen, als een soort parasol om het UVA en UVB-licht te absorberen. Zo wordt voorkomen dat de straling de cel niet binnendringt en geen beschadigingen aanricht.’ 

Lees meer

 

Natuurlijke zonnebrand

Kortom, als je jezelf gestructureerd blootstelt aan een lage dosis zonlicht en/of UVA- en UVB-licht dan zorgt je lichaam zelf voor een natuurlijke zonnebrand. Maar als je in één keer te veel zon op huid laat schijnen, dan is UV-licht schadelijk.

Michael ziet nog een belangrijk voordeel. ‘Als je regelmatig een lage dosis UV-licht tot je neemt, is dit ook goed voor je humeur. Zonnestralen zorgen ervoor dat je endorfine, het gelukhormoon, aanmaakt. Je voelt je fitter, vitaler én vrolijker. Mijn gezin kan dat beamen. Sinds ik douche met een zonnetje, begin ik elke dag met een lach.’

 

Wil je weten wat het UVA- en UVB-licht in Sunshower voor jou kan betekenen?

Doe dan hier de test

 

Wist je trouwens dat in Sunshower naast UV-licht ook infrarood licht kan zitten?

Ontdek hier de kracht van infraroodlicht

Klanten beoordelen ons met een 8,8 gebaseerd op 783 beoordelingen op klantenvertellen.nl

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van anonieme cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. U kunt deze cookies niet uitschakelen. Bij het tonen en afspelen van YouTube-video's worden cookies van derde partijen gebruikt. U kunt deze cookies van derden uitschakelen. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Wijzigen" voor meer informatie en om te bepalen welke cookies door deze website worden geplaatst.

Deze website maakt gebruik van anonieme cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. U kunt deze cookies niet uitschakelen. Bij het tonen en afspelen van YouTube-video's worden cookies van derde partijen gebruikt. U kunt deze cookies van derden uitschakelen. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Wijzigen" voor meer informatie en om te bepalen welke cookies door deze website worden geplaatst.